SİLVAN FARQİN EĞİTİM KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

Diyarbakır (Rûdaw) – Diyarbakır’da, bir çok defa taziye günleri konuklara verilen yemek masrafları taziye sahiplerini zor durumda bırakıyor. Amed Dernekler Platformu ise yemek geleneğinin kaldırılmasından yana.

Diyarbakır’da yüzlerce taziye evi bulunuyor. Ayrıca ilçe ve köylerde de dini vecibelerin yerine yetirilmesi için taziye evleri açılıyor. Ancak ekonomik koşullar çoğu zaman taziye sahiplerini masrafları karşılama konusunda bir hayli zorluyor.

Amed Dernekler Platformu dönem sözcüsü Mehmet Çeliker, “Zenginler taziye evlerinde verilen yemek masraflarını karşılayabiliyor. Fakirler de onlarla yarışa giriyor. Bu yüzden haksızlık ve eziyet oluyor. Borç alıyorlar, kredi çekiyorlar. Bu yüzden inşallah yakın zamanda bu geleneği kaldıracağız” diyor.

Kürt illerinde taziye 3 gün sürüyor. Geleneklere göre ölü yakınlarının günde 2 öğün yemek vermesi gerekiyor. Dolayısıyla kendilere yardım edilmediği takdirde taziye masrafları ölü yakınlarına kalıyor.

Mazıdağlılar Derneği Başkanı Nusret İla ise, “İki öğün yemek veremeyen taziye evleri bir öğün verebilir ancak akraba ve tanıdıklar da taziye sahiplerine destek vermelidirler. Çünkü onlar bu durumda bize yardım edin demezler” diye konuşuyor.

Din adamları İslam’da taziyenin farz olduğunu ancak taziye yemeği diye bir geleneğin bulunmadığını söylüyor.

Rûdaw’a konuşan İmam Zahid Çiftkuran, “Dinimizde bu şekilde yemek vermek caiz değidir. Taziye evine dışardan gelenlerin yardım etmesi gerekiyor. Peygamber efendimiz (sav) taziye evine siz yemek hazırlayın, onlar yapmasın, diye buyuruyor” diyor.

Taziye masraflarının aile yakınları tarafından karşılanması geleneği köy ve ilçelerde hala devam ediyor.