- Ayrıntılar
- Yönetici tarafından yazıldı.
- Kategori: Belgeler
- Gösterim: 88
Meyafarkin
21 yüzyıl önce kurulan antik kent:Silvan
Rivayetlere göre yedi kere yıkılan ve tekrar kurulan Silvan; tarihi geçmişiyle eski olduğu kadar , doğasıyla da güzel bir şehir aynı zamanda.O Şehri kadim ki tarih boyunca gören herkesi büyülemiş ve etkilemiştir.Bu etkinin altında kalanlar,methini duyanlar; bu şehri zapt edemediklerinden veya güzelliğini çekemediklerinden olsa gerek Roma Generalları ve Hülagunun oğlu Yeşmut gibi ordularıyla yakıp yıkarak kötü bir iz bırakmış yada bu şehire olan sevgilerinden dolayı Büyük Tigran ve Mervaniler gibi başkentleri yapacak kadar onurlandırmış ya da Hamdaniler,Artukiler ve Eyyubiler gibi dünyanın en güzel ve en farklı yapılarıyla donatıp güzel eserler bırakmış yada Krallar Kralı Büyük Tigran ve Bizans İmparatoru Justinianus gibi kendi adlarını bu kente vererek bir gün gelir de adları unutulmasın diye SİLVAN'la birlikte ölümsüzleştirmek istemişlerdir.
TARİH ÖNCESİ SİLVAN BÖLGESİ
Silvan,Kuzeydoğu Mezopotamyanın en önemli yerleşim merkezlerinin başında gelmektedir.
Malabadi Köprüsünün kuzeyinde bulunan ve Silvan'ın Çatakköprü (Malabadi) beldesinde yapılan barajın altında kalan Silvan-Kozluk ilçe sınırındaki Anadolunun ilk yerleşim bölgelerinden biri olan Hallan Çemi höyüğündeki buluntular günümüzden 10.600-10.000 yıl öncesine tarihlenmektedir.Bu geçmiş Diyarbakır Ergani'ye bağlı çayönü'nden daha eskiye dayanmaktadır. Yapılan kazılar sonucu ortaya çıkan bu önemli buluntular Silvan'ın ve bölgenin tarihi geçmişine ışık tutmaktadır.
TARİHİ ESERLERİ VE TURİZM POTANSİYELİ
Silvan tarihi eserleri bakımından dünya çapında bir üne sahiptir.Başta iki surla çevrili kalesi ve burçlarıyla yüksekliği 25 metreyi geçen ve dünyada dolgu sistemiyle yapılan tek kale-şehir olan Silvan Kalesi gelmekle birlikte ;Efsane aşka konu olan Zembilfroş Burcu, dünyanın en geniş taş kemerli köprüsü olan Malabadi Köprüsü,Kemuk Köprüsü , sütunlarında Bizans bazilikası kullanılarak yapılan ve bölgenin en büyük camilerinden biri olan Selahaddin-i Eyyubi Camii,Karabehlülbey Camii , Kıldani Kilisesi (Belediye Camii),Der Meryem ,Aslanlı Burç,Eyyubi (Kot) Minare ,Sadık Bey Kasrı,Azizoğulları Konağı,Gazi İlkokulu binası, Silvan Atatürk Müzesi,Kulfa Kapı ,Kela Mira (Mervani Tepesi),Kaniya Derge (Altıbulak Çeşmesi), Boşat Kalesi,Helda Kalesi,Deruni Köyünün yanındaki Şemrekh'ta bulunan Şemrekh Kalesi kalıntıları ve Roma eseri olan Başka Kalesi,Türbeleri,Çeşmeleri,Sılteni köyündeki kuzeye doğru akan Ava Dinık Suyu,yanında merdiven gibi oyulmuş kayaların bulunduğu Pezan mağarası,Kayaların oda şeklinde oyularak girişin sağında ve solunda kayadan yapılmış kaya oturma divanlarının olduğu ve kaya merdivenlerle çıkılan Temtemburg mağarası, derin uçurumları ve uzunluğu 500 metreyi bulan iki çıkışlı Hamido Mağarası ile Ortaçağdan kalan ve birbirlerine koridorlarla bağlı 300 adet odadan oluşan ve kapladığı alan itibarı ile dünyada emsal teşkil eden,binlerce yıllk geçmişe sahip ve M.Ö.1.Bin Demir Çağdan M.S. 13. yüzyıla kadar tarihlenen buluntulara rastlanan yörede bulunan Hasun (Hassuna) Mağaraları,hamamı ve kilisesi,Sılteni ve Boşat köyündeki mağaralara sahip olan Silvan'ın Kumgölü köyünde her yıl kutlanan ve panayıra dönüşen Murat Şenlikleri (Ser Hıvde) ile kültürel, tarihi ve dini alanda turistik çekiciliğe sahip ender yerleşim bölgelerimizden biri olması ,bu kale-şehire tarihin bütün devirlerinde ayrı bir önem kazandırmıştır.
SİLVAN’IN COĞRAFİ KONUMU -AKARSULARI
Diyarbakır-Bitlis karayolu üzerinde kurulu olan Silvan,sırtını yüksekliği 1500 metreyi bulan Albat dağına dayamıştır.Köyler yol boyunda ve ilçenin orta kesiminde toplanmıştır.100 Kilometre kareye ortalama 5 köy düşer.
Batıda; Diyarbakır ve Hazro,Güneyde ; Bismil, Kuzeyde Lice ve Kulp ilçeleri,Doğusunda ise Batman ili ile komşudur.
Yüz ölçümü: 1379 Kilometre Karedir.Arazi genellikle engebeli olup Albat Dağları ova boyunca ilçeyi doğudan batıya doğru keser.
Ova kesiminde tarım ön planda olduğu için tamamen çıplaktır.Dağ kesimi ise ovaya nazaran daha yeşil olmakla birlikte yer yer meşe ve yabani meyve ağaçları ile kaplıdır.
İklim yazları sıcak ve kurak,kışları ise soğuk ve yağışlıdır. Diyarbakır il merkezine uzaklığı 80 Km.dir.Silvana bağlı 75 Köy,82 Mezra ve 1 Belde bulunmaktadır.İlçede 11 mahalle vardır.Bu mahalleler; Kale,Cami, Konak, Bağlar, Selahattin, Tekel, Feridun, Bahçelievler , Yenişehir,Yüksek ve Mescit mahalleleridir
DEPREM DURUMU
3. Derecede tehlikeli deprem kuşağındadır. Çevredeki deprem merkezinden etkilenir.
SİLVAN'DAKİ AKARSULAR
İlçe sınırlarından geçen en büyük ve önemli akar suyu Malabadi (Batman) Çayıdır. Bunun yanında Silvan Suyu (Çemi Hasanbeg),Başnik ve Aslo dereleri önemli akar suların başında gelmektedir.
Ayrıca Albat Dağı eteklerinden çıkan ve aynı zamanda Silvan şehrinin içme suyunu karşılayan Büyük Çeşme piknik ve yüzme amaçlı kullanılan su kaynaklarımızdan biridir.
MALABADİ (Batman) ÇAYI
Silvan ilçe sınırından geçen en önemli akarsu Malabadi Çayıdır.Diyarbakır Batman ilinin de sınırını belirler.Batman-Silvan Barajları Malabadi çayı üzerinde kurulmuştur.Akarsuya adını veren Ünlü Malabadi Köprüsü de aynı çayın üzerinde inşa edilmiştir.
Dicle büyüklüğünde bir çaydır.Kulp ve Sasun bölgelerinden çıkan iki sudan doğar.Bunlardan Kulp Çayı,Gühermi dağından çıkar.Muş taraflarından gelen ikinci bir kolla Kendal-i heşin (Yeşil yar) mevkiinde birleşir.Kulp merkezinden geçerek Nafro mezrasının güneyinde ,bu defa Melül dağından doğan Şakiran çayını alarak güneye doğru akışına devam eder.Kulp ile Lice arasındaki Sarım Çayı ile de Barın köyü güneyinde birleşir.Sonra Taloriden gelen Kerikan Çayını da alarak güney ve güney-batı istikametinde akar.Sasun dağlarından gelen ikinci kolla karışıp asıl Malabadi çayını teşkil eder. Bir hayli ilerledikten sonra Silvan'ın 20 Km,kadar doğusunda bulunan ve kendisine adını veren tarihi Malabadi köprüsünden geçerek daha ötede Hasankeyf önlerinde Dicle Nehrine dökülür. Uzunluğu 100 Km. kadardır.(D.tar.s.17)
SİLVAN SUYU
Halk arasında Çemi Hasan beg olarak ta adlandırılan Silvan Suyu,Silvan ve çevresinde doğan irili ufaklı bir çok kaynağın birleşmesiyle oluşan bir deredir.Asıl kaynağı Kaniya mazın denilen büyük çeşmedir.Bunun yanında Kaniya Navin,Kolek, Ğanık, Hecicatık ve ziraat bahçelerinden çıkan bir çok kaynakla beslenir.Malabadi Çayına dökülür.Nejat Satıcı
EFSANELER
* Zembilfroş Efsanesi
*Gruz Efsanesi
*Siahmede Sılivi Efsanesi
(Siyabend ile Hecé)
*Ser hıvde Efsanesi
(Murat Şenlikleri Hikayesi)
* Koçero Efsanesi
*Hemido Efsanesi
*Şemrekh kalesi Hikayesi
*Malabadi ve Kemuk Köprüsü Hikayesi
Silvan Diyarbakır´ın en önemli ilçelerin olup Diyarbakır´a 78 km uzaklıktadır.. Bizans döneminde 300.000 nüfusuyla imparatorluk başkentidir. ayrıca (Mervaniler)e başkentlik yapmıştır.
Tarihçe
Asurlar Zamanında kurulmuş olduğu söylenen,Silvan,Diyarbakır ile ortak bir geçmişe sahiptir.Büyük Tigran tarafından kurulan Tigranokerta olarak bilinen Silvan, Helenistik Çağın en büyük ve en önemli kentlerinin başında gelmektedir.
M.S 410 yılında Mar Marutha tarafından İran hükümdarı II. Şapur tarafından katledilen Hristiyan askerleri arasında “Kırklar” diye bilinen 40 Hristiyan şehidinin kemiklerinin büyük bir merasimle getirtip inşa ettirttiği kalede yapılan kemerlere bu kemikleri gömdüğü için Bizanslılar şehre Matryropolis (Şehitler Şehri ) adını vermişlerdir. VI.yy’da Bizans İmparatoru Justinanus’un Silvan Kalesini güçlendirip bu kale şehre kendi adını vererek, Justinianopolois’i Perslere karşı çok önemli bir garnizon olarak kullandı.
639 senesinde , Hz.Ömer döneminde, Iyaz Bin Ganm tarafından Bizanslıların idaresindeki Silvan fethedilir. Sonraki dönemlerde Hamdaniler (980-984), Mervaniler (984-1085 ) ,Büyük Selçuklu İmparatorluğu - Artuklu Beyliği ( 1118…), Eyyubiler, Anadolu Selçuklular’ın idaresinde kalan Silvan 1259 yılında Hulagu önderliğindeki Moğollar tarafından zapt edilip, harabeye çevirilmiştir.Daha sonra İlhanlılar, Akkoyunlular (1375’e kadar), Karakoyunlular, Timur Döneminde ise (1397-1506) Silvan tekrar Akkoyunlulara veriliyor.
1506’da Safevilerin idaresine geçen Silvan , 1514 Çaldıran savaşı’ndan sonra 1524 senesinde Osmanlı Devleti’nin idaresine geçmiştir. İslamiyet döneminde de Ortaçağ’ın en parlak kentlerinden biri olması ,Meyyefarkin adıyla Mervani Devleti’nin başkenti, Artuklu Devleti’nin ikinci başkenti ,Eyyubilerin ana merkezi olması Silvan’ın tarihte önemli bir rol almasına sebep olmuştur. Mipherket, Muhargin, Farkin, Sliv, Sıliva ve bugünkü adıyla Silvan, 1873 yılında ilçe merkezi olarak Diyarbakır’a bağlanan en büyük ilçelerden biri olmuştur.
Atatürk, Silvan’da bulunan 16. Kolordu Karargahı’na, 14 Nisan 1916’da Mirliva (General) olarak terfi etti. . Burada görev yaptığı sırada verdiği taarruz emri ile 7 Ağustos’ta Muş, 8 Ağustos’ta da Bitlis , Rusların elinden geri alınır. Atatürk’ün ,Silvan’da kaldığı dönemlerde Sadık Üstün’e göndermiş olduğu mektupları, hala bu aile tarafından muhafaza edilmektedir.
Silvan sahip olduğu tarihle eşdeğer önemli tarihi eserlere sahiptir. Surlarla çevrili kalesi ve burçlarıyla yüksekliği 25 metreyi geçen ve dünyada dolgu sistemiyle yapılan tek kale-şehir olması; efsane aşka konu olan Zembilfroş Burcu, dünyanın en geniş taş kemerli köprüsü olan Malabadi Köprüsü, Kemuk Köprüsü (baraj altında kaldı); Bizans bazilikanı sütunlarında kullanmak suretiyle yapılan ve bölgenin büyük camilerinden olan Selahattin-i Eyyubi Camii (Ulu Camii) ,Karabehlülbey Camii, Kıldan Kilisesi (Belediye Camii), Eyyubi Camii (Kırık Minare), Boşat Kalesi, Helda Kalesi, Şemak Kalesi kalıntıları, Roma Eseri olan Başıka Kalesi ; yine ilçe merkezinde bulunan Atatürk Evi Müzesi, Üstünlerin Evi, Azizoğullarının Evi…, çeşmeler, türbeler ; Temtemburg ve Hemido Mağarası, Paleolitik çağdan kalma buluntuların olduğu ve Ortaçağ’da Hıristiyanlar tarafından iskan edilen , birbirine koridorlarla bağlı 300 adet odadan oluşan ve kapladığı alan itibariyle dünyada emsal teşkil eden Hasuni Mağaraları ve Hasuni Kilisesi ; çok önemli tarihi miraslarımızdandır.
Bu Kale-Şehir, tarihin bütün dönemlerinde ayrı bir önem ve zenginlik kazanmıştır. Ayrıca Malabadi Köprüsü yakınlarında, Silvan-Kozluk İlçe (Batman ili sınırlarında yer alan ) sınırlarında bulunan ve Anadolu’nun ilk yerleşim yerlerinden olan Hallan Çemi Höyüğü’ndeki Neolitik Dönemden kalma buluntular da , Silvan’ın ve bölgenin tarihi geçmişine ışık tutmaktadır.
Coğrafya
Arazi Yapısı
Silvan ilçesi batısında Diyarbakır merkez ilçe ve Hazro ; kuzeyinde Lice ve Kulp ilçeleri ; doğusunda Batman ili, güneyinde Bismililçesi ile komşudur. Diyarbakır’a 82 km uzaklıktadır.
Düz bir arazi yapısına sahip gibi görünsede dağlık yerleride vardır. Keskin kayalıklara sahiptir.
Yüz ölçümü 1.373 km´dir. Arazi genellikle engebelidir. 1500 metreyi bulan Albat Dağları Silvan´ın arkasındasır. Albat dağları ova boyunca ilçeyi doğudan batıya keser. Eski isimleri Meyafarkin Meyafarakini Marturupolis Farakini Farkin Silivan Silvan
İklim
Silvan´da karasal iklim egemendir. Yazları çok sıcak geçer. Ama, kış soğukları Doğu Anadolu´da olduğu kadar şiddetli değildir.
Bugüne değin ölçülen en yüksek sıcaklık 46,2° ile 21 Temmuz 1937 gününde, en düşük sıcaklık ise -24,2° ile 11 Ocak 1933 günü olmuştur. 496 milimetre olan yıllık ortalama yağış tutarının ancak yaklaşık %2´si yaz aylarında düşer. Yıllık yağış tutarı Silvan´da 729 mm dir. Silvanda ki baraj dan dolayı nem biraz da olsa artış gösteriyor. Ortalama nem, en çok Aralık ve Ocak aylarında ölçülmüştür. Bu aylarda %77´ye çıkar. Temmuz-Ağustos aylarında ise nispi nem değerleri %20´ye düşmektedir.
Bitki örtüsü
Doğal bitki örtüsünü, genellikle otsu bitkilerin ağır bastığı bozkır bitkileri oluşturur. Bunlar ilkbaharda kısa bir süre içinde yeşerip çiçeklenir, ama yağışların kesilmesiyle yaz başında kururlar. Orman bakımından çok yoksul olan dağlarında yer yer meşe topluluklarına rastlanır. Ama ormanlar, ilçenin toplam yüzeyinin onda birini bile bulmaz.
Hidrografyası
İlçe sınırlarında ´Ambar´ çayı bulunmaktadır. Malabadi Köprüsü Silvan ilçe sınırlarında olup Silvan´ın tarih envanterine kayıtlıdır. Silvan merkezde bulunan doğal kaynak sularıda ilçenin su ihtiyacını karşılamaktadır .
Ekonomi
Sanayi
Silvanda bir adet orta ôlcekli sanayi sitesi vardir.
Ekonomik coğrafya özellikleri
Sosyo-ekonomik birçok nedenden dolayı tarımla iştigal eden Silvan nüfusu %65’lerden aşağıya hızla düşmektedir. İlçede tarıma uygun arazilerin %85’i ekilmektedir. Bu da toplam arazimizin % 45’ne tekabül eder. Silvan’ın ormanlık alan ortalaması %23´dür ve Ülke ortalaması olan %26’ya yakındır. Bu ormanların büyük bölümü planlara göre bozuk baltalık ormanlardır. Buna rağmen ormana dayalı sanayisi yoktur.
Tarımsal faaliyetleri
Yer şekilleri engebeli olduğundan tarımda makine kullanımı fazla gelişmemiştir. Çok verimli toprakları olmasına rağmen sulanılabilir toprak oranı çok azdır. Tarımsal ürünlerimiz tütün, buğday, nohut, pamuk yetiştirilir. Son yıllarda mısır üretimiçok yüksek bir hızla artmaktadır.
Hayvancılık faaliyetleri
Hayvancılık faaliyetleri tarıma dayalıdır. İlçede küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık görülür. Hayvancılık fazla yer kaplamıyor, genelede kırsal kesimlerde görülür.
Nüfus
Diyarbakır´ın en çok nüfus barındıran ilçesidir. Silvan Diyarbakır´ın kırsal nüfusu şehir nüfustan orantılı olan tek ilçesidir. İlçede köyler yol boyunda ve ilçenin orta kesiminde toplanmıştır. 100km²´ye ortalama 5 köy düşer. İlçede nüfus yoğunluğu 70 kişi/kilometrekare´dir. Ortalam köy nüfusu 712´dir. Silvan’ın nüfusu son sayımda 104.807 kişi gösteriyor.
Silvan sosyoyapı bakımından Zaza ve Kurmançlardan[1] oluşmaktadır.
Kültürel faaliyetler
Her yıl Hicri takvim e göre 1 Mayıs´ta baharın gelişi anlamına gelen seregulan kutlanır. Burada tüm halk piknik yapar konserler olur. Bir de Silvan´daki bir aşirete özgü olmasına rağmen daha sonra tüm Silvan´lıların çoşkuyla kutladığı geleneksel Murat şenlikleri Kumgölü’nde kutlanır.
Meskenleri
Evler genelde siyah taş denilen çok sağlam kesme taşlardan veya modern yapı malzemelerinden yapılmıştır. Damları da betonarmeden yapılmış olup taş dokusuyla uyum güstermiştir. Bazı evlerde ise alt katta yazın serin olan oturma salonları hala revaçtadır. Yeni yapılan binalar artık taş olmaktan çıkmış yeni modern araçlarla yapılıyor. dağ köylerindeki muazzam taş işçiliği birbiriyle adeta yarışırcasına ermeni ustalarının ellerinden çıkan birer sanat eseri gibi bugun bile tüm ihtişamıyla zamana meydan okurcasına dimdik ayakta duruyor. Pencereler genelde geniş ve süslemeler bulunuyor.ova köylerinde haberleşme amaçlı kullanılmak üzere insan gücü ile toprak taşınarak oluşturulan yüksek tepeler tüm havzayı birbirine bağlayarak iletişim sağlayan doğal bir ağ oluşturmuştur
Eğitim durumu
İlçede 5 lise ve 13 ilköğretim okulu vardı son yıllarda kurulan Anadolu ve Anadolu öğretmen lisesi ile lise sayısı 8´e çıktı. İlçe´de 3 anaokulu, 3 tane dershane var. İlçe merkezindeki 15 ilköğretim okulundan 1 tanesi özel okuldur. Ayrıca 68 birleştirilmiş sınıflı, 7 bağımsız ve 14 de ikinci kademeli bağımsız köy ilköğretim okulu var. Taşıma merkezi ilköğretim okulu sayısı ise 14.
Kaynakça
- Reşat Kasaba, The Cambridge History of Turkey: Volume 4, Turkey in the Modern World, Cambridge University Press, 2008, ISBN 978-0-521-62096-3, p. 348.
- Ayrıntılar
- Yönetici tarafından yazıldı.
- Kategori: Belgeler
- Gösterim: 67
SİLVAN(FARQÎN)EĞİTİM-KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ TÜZÜĞÜ
Derneğin Adı ve Merkezi
Madde 1- Derneğin Adı: “Silvan (Farqîn) Eğitim-Kültür ve Yardımlaşma Derneği” dir.
Derneğin merkezi Diyarbakır’dır. Şubesi açılmayacaktır.
Derneğin Amacı ve Bu Amacı Gerçekleştirmek İçin Dernekçe Sürdürülecek Çalışma Konuları ve Biçimleri İle Faaliyet Alanı
Madde 2-Dernek, Diyarbakır’da bulunan Silvanlıları bir araya getirerek birlik ve dayanışmayı sağlamak,Silvan ilçesinin kültürel ve turizm yönünden gelişmesine katkıda bulunmak,
Silvan ilçesinin tarihi ve kültürel gelişmesine katkıda bulunmak,imkanlar dahilinde yardıma muhtaç tüm kesimlere el uzatmak amacı ile kurulmuştur.
Dernekçe Sürdürülecek Çalışma Konuları ve Biçimleri
1-Faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesi için araştırmalar yapmak,
2-Kurs, seminer, konferans ve panel gibi eğitim çalışmaları düzenlemek,
3-Amacın gerçekleştirilmesi için gerekli olan her türlü bilgi, belge, doküman ve yayınları temin etmek, dokümantasyon merkezi oluşturmak, çalışmalarını duyurmak için amaçları doğrultusunda gazete, dergi, kitap ve bülten gibi yayınlar çıkarmak,
4-Amacın gerçekleştirilmesi için sağlıklı bir çalışma ortamını sağlamak, her türlü teknik araç ve gereci, demirbaş ve kırtasiye malzemelerini temin etmek,
5-Gerekli izinler alınmak şartıyla yardım toplama faaliyetlerinde bulunmak ve yurt içinden ve yurt dışından bağış kabul etmek,
6-Tüzük amacının gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyulan gelirleri temin etmek amacıyla iktisadi, ticari ve sanayi işletmeler kurmak ve işletmek,
7-Üyelerinin yararlanmaları ve boş zamanlarını değerlendirebilmeleri için lokal açmak, sosyal ve kültürel tesisler kurmak ve bunları tefriş etmek,
8-Üyeleri arasında beşeri münasebetlerin geliştirilmesi ve devam ettirilmesi için yemekli toplantılar, konser, balo, tiyatro, sergi, spor, gezi ve eğlenceli etkinlikler vb. düzenlemek veya üyelerinin bu tür etkinliklerden yararlanmalarını sağlamak,
9-Dernek faaliyetleri için ihtiyaç duyulan taşınır, taşınmaz mal satın almak, satmak, kiralamak, kiraya vermek ve taşınmazlar üzerinde ayni hak tesis etmek,
10-Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi durumunda yurt içinde ve yurt dışında vakıf kurmak, federasyon kurmak veya kurulu bir federasyona katılmak, gerekli izin alınarak derneklerin kurabileceği tesisleri kurmak,
11-Uluslararası faaliyette bulunmak, yurt dışındaki dernek veya kuruluşlara üye olmak ve bu kuruluşlarla ortak çalışmalar yapmak veya yardımlaşmak,
12-Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi halinde, 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütmek,
13-Dernek üyelerinin yiyecek, giyecek gibi zaruri ihtiyaç maddelerini ve diğer mal ve hizmetlerle kısa vadeli kredi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sandık kurmak,
14-Gerekli görülen yerlerde temsilcilikler açmak,
15-Derneğin amacı ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, diğer derneklerle veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek için plâtformlar oluşturmak,
Derneğin Faaliyet Alanı
Dernek, yardım, eğitim, sosyal, kültürel alanda yurt içinde faaliyet gösterir.
Üye Olma Hakkı ve Üyelik İşlemleri
Madde 3- Fiil ehliyetine sahip bulunan ve derneğin amaç ve ilkelerini benimseyerek bu doğrultuda çalışmayı kabul eden ve Mevzuatın öngördüğü koşullarını taşıyan her gerçek ve tüzel kişi bu derneğe üye olma hakkına sahiptir. Ancak, yabancı gerçek kişilerin üye olabilmesi için Türkiye’de yerleşme hakkına sahip olması da gerekir. Onursal üyelik için bu koşul aranmaz.
Dernek başkanlığına yazılı olarak yapılacak üyelik başvurusu, dernek yönetim kurulunca en çok otuz gün içinde üyeliğe kabul veya isteğin reddi şeklinde karara bağlanır ve sonuç yazıyla başvuru sahibine bildirilir. Başvurusu kabul edilen üye, bu amaçla tutulacak deftere kaydedilir.
Derneğin asıl üyeleri, derneğin kurucuları ile müracaatları üzerine yönetim kurulunca üyeliğe kabul edilen kişilerdir.
Derneğe maddi ve manevi bakımdan önemli destek sağlamış bulunanlar yönetim kurulu kararı ile onursal üye olarak kabul edilebilir.
Üyelikten Çıkma
Madde 4- Her üye yazılı olarak bildirmek kaydıyla, dernekten çıkma hakkına sahiptir.
Üyenin istifa dilekçesi yönetim kuruluna ulaştığı anda çıkış işlemleri sonuçlanmış sayılır. Üyelikten ayrılma, üyenin derneğe olan birikmiş borçlarını sona erdirmez.
Üyelikten Çıkarılma
Madde 5-Dernek üyeliğinden çıkarılmayı gerektiren haller.
1-Dernek tüzüğüne aykırı davranışlarda bulunmak,
2-Verilen görevlerden sürekli kaçınmak,
3-Yazılı ikazlara rağmen üyelik aidatını altı ay içinde ödememek,
4-Dernek organlarınca verilen kararlara uymamak.
5-Üye olma şartlarını kaybetmiş olmak,
Yukarıda sayılan durumlardan birinin tespiti halinde yönetim kurulu kararı ile üyelikten çıkarılır.
Dernekten çıkan veya çıkarılanlar, üye kayıt defterinden silinir ve dernek malvarlığında hak iddia edemez.
Dernek Organları
Madde 6-Derneğin organları aşağıda gösterilmiştir.
1-Genel kurul,
2-Yönetim kurulu,
3-Denetim kurulu,
Dernek Genel Kurulunun Kuruluş Şekli, Toplanma Zamanı ve Çağrı ve Toplantı Usulü
Madde 7-Genel kurul, derneğin en yetkili karar organı olup; derneğe kayıtlı üyelerden oluşur.
Genel kurul;
1-Bu tüzükte belli edilen zamanda olağan,
2-Yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine otuz gün içinde olağanüstü toplanır.
Olağan genel kurul, 2 yılda bir, Kasım ayı içersinde, yönetim kurulunca belirlenecek gün yer ve saatte toplanır.
Genel kurul toplantıya yönetim kurulunca çağrılır.
Yönetim kurulu, genel kurulu toplantıya çağırmazsa; üyelerden birinin başvurusu üzerine sulh hakimi, üç üyeyi genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.
Çağrı Usulü
Yönetim kurulu, dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel kurula katılma hakkı bulunan üyeler, en az onbeş gün önceden, toplantının günü, saati, yeri ve gündemi en az bir gazetede veya derneğin internet sayfasında ilan edilmek, yazılı olarak bildirilmek, üyenin bildirdiği elektronik posta adresine ya da iletişim numarasına mesaj gönderilmek veya mahalli yayın araçları kullanılmak suretiyle toplantıya çağrılır. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz.
Toplantı, çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır.
Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
Toplantı Usulü
Genel kurul, katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğunun, tüzük değişikliği ve derneğin feshi hallerinde ise üçte ikisinin katılımıyla toplanır; çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
Genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Toplantı yerine girecek üyelerin resmi makamlarca verilmiş kimlik belgeleri, yönetim kurulu üyeleri veya yönetim kurulunca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir. Üyeler, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler.
Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Toplantı yeter sayısı sağlanamaması halinde de yönetim kurulunca bir tutanak düzenlenir.
Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkan vekili ile yazman seçilerek divan heyeti oluşturulur.
Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve hazırun listesindeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur.
Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması divan başkanına aittir.
Genel kurulda, yalnızca gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin onda biri tarafından görüşülmesi yazılı olarak istenen konuların gündeme alınması zorunludur.
Genel kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır; üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır. Onursal üyeler genel kurul toplantılarına katılabilir ancak oy kullanamazlar. Tüzel kişinin üye olması halinde, tüzel kişinin yönetim kurulu başkanı veya temsille görevlendireceği kişi oy kullanır
Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılır ve divan başkanı ile yazmanlar tarafından birlikte imzalanır. Toplantı sonunda, tutanak ve diğer belgeler yönetim kurulu başkanına teslim edilir. Yönetim kurulu başkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen yönetim kuruluna yedi gün içinde teslim etmekten sorumludur.
Genel Kurulun Oy kullanma ve Karar Alma Usul ve Şekilleri
Madde 8- Genel kurulda, aksine karar alınmamışsa, oylamalar açık olarak yapılır. Açık oylamada, genel kurul başkanının belirteceği yöntem uygulanır.
Gizli oylama yapılacak olması durumunda ise, toplantı başkanı tarafından mühürlenmiş kağıtlar veya oy pusulaları üyeler tarafından gereği yapıldıktan sonra içi boş bir kaba atılır ve oy vermenin bitiminden sonra açık dökümü yapılarak sonuç belirlenir.
Genel kurul kararları, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınır. Şu kadar ki, tüzük değişikliği ve derneğin feshi kararları, ancak toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoğunluğuyla alınabilir.
Toplantısız veya Çağrısız Alınan Kararlar
Bütün üyelerin bir araya gelmeksizin yazılı katılımıyla alınan kararlar ile dernek üyelerinin tamamının bu tüzükte yazılı çağrı usulüne uymaksızın bir araya gelerek aldığı kararlar geçerlidir. Bu şekilde karar alınması olağan toplantı yerine geçmez.
Genel Kurulun Görev ve Yetkileri
Madde 9-Aşağıda yazılı hususlar genel kurulca görüşülüp karara bağlanır.
1-Dernek organlarının seçilmesi,
2-Dernek tüzüğünün değiştirilmesi,
3-Yönetim ve denetim kurulları raporlarının görüşülmesi ve yönetim kurulunun ibrası,
4-Yönetim kurulunca hazırlanan bütçenin görüşülüp aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi,
5-Dernek için gerekli olan taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda yönetim kuruluna yetki verilmesi,
6-Yönetim kurulunca dernek çalışmaları ile ilgili olarak hazırlanacak yöneltmelikleri inceleyip aynen veya değiştirilerek onaylanması,
7-Dernek yönetim ve denetim kurullarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine verilecek ücret ile her türlü ödenek, yolluk ve tazminatlar ile dernek hizmetleri için görevlendirilecek üyelere verilecek gündelik ve yolluk miktarlarının tespit edilmesi,
8-Derneğin federasyona katılması ve ayrılmasının kararlaştırılması,
9-Derneğin uluslar arası faaliyette bulunması, yurt dışındaki dernek ve kuruluşlara üye olarak katılması veya ayrılması,
10-Derneğin vakıf kurması,
11-Derneğin fesih edilmesi,
12-Yönetim kurulunun diğer önerilerinin incelenip karara bağlanması,
13-Mevzuatta genel kurulca yapılması belirtilen diğer görevlerin yerine getirilmesi,
Genel kurul, derneğin diğer organlarını denetler ve onları haklı sebeplerle her zaman görevden alabilir.
Genel kurul, üyeliğe kabul ve üyelikten çıkarma hakkında son kararı verir. Derneğin en yetkili organı olarak derneğin diğer bir organına verilmemiş olan işleri görür ve yetkileri kullanır.
Yönetim Kurulunun Teşkili, Görev ve Yetkileri
Madde 10-Yönetim kurulu, yedi asıl ve yedi yedek üye olarak genel kurulca seçilir.
Yönetim kurulu, seçimden sonraki ilk toplantısında bir kararla görev bölüşümü yaparak başkan, başkan yardımcısı, sekreter, sayman ve üye’yi belirler.
Yönetim kurulu, tüm üyelerin haber edilmesi şartıyla her zaman toplantıya çağrılabilir. Üye tamsayısının yarısından bir fazlasının hazır bulunması ile toplanır. Kararlar, toplantıya katılan üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır.
Yönetim kurulu asıl üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu taktirde genel kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin göreve çağrılması mecburidir.
Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri
Yönetim kurulu aşağıdaki hususları yerine getirir.
1-Derneği temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerinden bir veya birkaçına yetki vermek,
2-Gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak genel kurula sunmak,
3-Derneğin çalışmaları ile ilgili yönetmelikleri hazırlayarak genel kurul onayına sunmak
4-Genel kurulun verdiği yetki ile taşınmaz mal satın almak, derneğe ait taşınır ve taşınmaz malları satmak, bina veya tesis inşa ettirmek, kira sözleşmesi yapmak, dernek lehine rehin ipotek veya ayni haklar tesis ettirmek,
5-Gerekli görülen yerlerde temsilcilik açılmasını sağlamak
6-Genel kurulda alınan kararları uygulamak,
7-Her faaliyet yılı sonunda derneğin işletme hesabı tablosu veya bilanço ve gelir tablosu ile yönetim kurulu çalışmalarını açıklayan raporunu düzenlemek, toplandığında genel kurula sunmak,
8- Bütçenin uygulanmasını sağlamak,
9-Derneğe üye alınması veya üyelikten çıkarılma hususlarında karar vermek.
10-Derneğin amacını gerçekleştirmek için her çeşit kararı almak ve uygulamak,
11-Mevzuatın kendisine verdiği diğer görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak,
Denetim Kurulunun Teşkili, Görev ve Yetkileri
Madde 11-Denetim kurulu, üç asıl ve üç yedek üye olarak genel kurulca seçilir.
Denetim kurulu asıl üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu taktirde genel kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin göreve çağrılması mecburidir.
Denetim Kurulunun Görev ve Yetkileri
Denetim kurulu; derneğin, tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar.
Denetim kurulu; gerektiğinde genel kurulu toplantıya çağırır.
Derneğin Gelir Kaynakları
Madde 12-Derneğin gelir kaynakları aşağıda sayılmıştır.
1-Üye Aidatı: Üyelerden giriş ödentisi olarak 36 TL, aylık olarak ta 3 TL aidat alınır. Bu miktarları artırmaya veya eksiltmeye genel kurul yetkilidir.
2-Gerçek ve tüzel kişilerin kendi isteği ile derneğe yaptıkları bağış ve yardımlar.
3-Dernek tarafından tertiplenen çay ve yemekli toplantı, gezi ve eğlence, temsil, konser, spor yarışması ve konferans gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler,
4-Derneğin mal varlığından elde edilen gelirler,
5-Yardım toplama hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanacak bağış ve yardımlar.
6-Derneğin, amacını gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu geliri temin etmek amacıyla giriştiği ticari faaliyetlerden elde edilen kazançlar.
7-Diğer gelirler.
Derneğin Defter Tutma Esas ve Usulleri ve Tutulacak Defterler
Madde 13-Defter tutma esasları;
Dernekte, işletme hesabı esasına göre defter tutulur. Ancak, yıllık brüt gelirin Dernekler Yönetmeliğinin 31. Maddesinde belirtilen haddi aşması durumunda takip eden hesap döneminden başlayarak bilanço esasına göre defter tutulur.
Bilanço esasına geçilmesi durumunda, üst üste iki hesap döneminde yukarıda belirtilen haddin altına düşülürse, takip eden yıldan itibaren işletme hesabı esasına dönülebilir.
Yukarıda belirtilen hadde bağlı kalmaksızın yönetim kurulu kararı ile bilanço esasına göre defter tutulabilir.
Derneğin ticari işletmesi açılması durumunda, bu ticari işletme için, ayrıca Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre defter tutulur.
Kayıt Usulü
Derneğin defter ve kayıtları Dernekler Yönetmeliğinde belirtilen usul ve esasa uygun olarak tutulur.
Tutulacak Defterler
Dernekte, aşağıda yazılı defterler tutulur.
a)İşletme hesabı esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:
1-Karar Defteri: Yönetim kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır.
2-Üye Kayıt Defteri: Derneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş ve yıllık aidat miktarları bu deftere işlenebilir.
3-Evrak Kayıt Defteri: Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır.
4-İşletme Hesabı Defteri: Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir.
5-Alındı Belgesi Kayıt Defteri: Alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları, bu belgeleri alan ve iade edelerin adı, soyadı ve imzaları ile aldıkları ve iade ettikleri tarihler bu deftere işlenir.
6-Demirbaş Defteri: Derneğe ait demirbaşların edinme tarihi ve şekli ile kullanıldıkları veya verildikleri yerler ve kullanım sürelerini dolduranların kayıttan düşürülmesi bu deftere işlenir.
Alındı Belgesi Kayıt Defteri ile Demirbaş Defterinin tutulması zorunlu değildir.
b)Bilanço esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:
1-(a) bendinin 1, 2 ve 3 üncü alt bentlerinde kayıtlı defterler bilanço esasında defter tutulması durumunda da tutulur.
2-Yevmiye Defteri ve Büyük Defter: Bu defterlerin tutulma usulü ile kayıt şekli Vergi Usul Kanunu ile bu Kanununun Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esaslarına göre yapılır.
Defterlerin Tasdiki
Dernekte, tutulması zorunlu olan defterler (Büyük Defter hariç), kullanmaya başlamadan önce il dernekler müdürlüğüne veya notere tasdik ettirilir. Bu defterlerin kullanılmasına sayfaları bitene kadar devam edilir ve defterlerin ara tasdiki yapılmaz. Ancak, bilanço esasına göre tutulan Yevmiye Defteri’nin kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda, her yıl yeniden tasdik ettirilmesi zorunludur.
Gelir Tablosu ve Bilanço Düzenlenmesi
İşletme hesabı esasına göre kayıt tutulması durumunda yıl sonlarında (31 Aralık) (Dernekler Yönetmeliği EK-16’da belirtilen) “İşletme Hesabı Tablosu” düzenlenir. Bilanço esasına göre defter tutulması durumunda ise, yılsonlarında (31 Aralık), Maliye Bakanlığınca yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerini esas alarak bilanço ve gelir tablosu düzenlenir.
Derneğin Gelir ve Gider İşlemleri
Madde 14-Gelir ve gider belgeleri;
Dernek gelirleri, (Dernekler Yönetmeliği EK- 17’de örneği bulunan) “Alındı Belgesi” ile tahsil edilir. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile tahsili halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer.
Dernek giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır. Ancak derneğin, Gelir Vergisi Kanununun 94’üncü maddesi kapsamında bulunan ödemeleri için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre gider pusulası, bu kapsamda da bulunmayan ödemeleri için (Dernekler Yönetmeliği EK-13’te örneği buluna) “Gider Makbuzu” veya “Banka Dekontu” gibi belgeler harcama belgesi olarak kullanılır.
Dernek tarafından kişi, kurum veya kuruluşlara yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri (Dernekler Yönetmeliği EK-14’te örneği bulunan) “Ayni Yardım Teslim Belgesi” ile yapılır. Kişi, kurum veya kuruluşlar tarafından derneğe yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri ise (Dernekler Yönetmeliği EK-15’te örneği bulunan) “Ayni Bağış Alındı Belgesi” ile kabul edilir.
Bu belgeler; Ek-13, Ek-14 ve Ek-15’te gösterilen biçim ve ebatta, müteselsil seri ve sıra numarası taşıyan, kendinden karbonlu elli asıl ve elli koçan yaprağından meydana gelen ciltler veya elektronik sistemler ve yazı makineleri aracılığıyla yazdırılacak form veya sürekli form şeklinde bastırılır. Form veya sürekli form şeklinde bastırılacak belgelerin, belirtilen nitelikte olması zorunludur.
Alındı Belgeleri
Dernek gelirlerinin tahsilinde kullanılacak “Alındı Belgeleri” (Dernekler Yönetmeliği EK- 17’de gösterilen biçim ve ebatta) yönetim kurulu kararıyla, matbaaya bastırılır.
Alındı belgelerinin bastırılması ve kontrolü, matbaadan teslim alınması, deftere kaydedilmesi, eski ve yeni saymanlar arasında devir teslimi ve alındı belgesi ile dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler tarafından bu alındı belgelerinin kullanımına ve toplanılan gelirlerin teslimine ilişkin hususlarda Dernekler Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre hareket edilir.
Yetki Belgesi
Yönetim kurulu asıl üyeleri hariç, dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler, yetki süresi de belirtilmek suretiyle, yönetim kurulu kararı ile tespit edilir. Gelir tahsil edecek kişilerin açık kimliği, imzası ve fotoğraflarını ihtiva eden (Dernekler Yönetmeliği Ek-19’da yer alan) “Yetki Belgesi” dernek tarafından iki nüsha olarak düzenlenerek, dernek yönetim kurulu başkanınca onaylanır. Yönetim kurulu asıl üyeleri yetki belgesi olmadan gelir tahsil edebilir.
Yetki belgelerinin süresi yönetim kurulu tarafından en çok bir yıl olarak belirlenir. Süresi biten yetki belgeleri birinci fıkraya göre yenilenir. Yetki belgesinin süresinin bitmesi veya adına yetki belgesi düzenlenen kişinin görevinden ayrılması, ölümü, işine veya görevine son verilmesi gibi hallerde, verilmiş olan yetki belgelerinin dernek yönetim kuruluna bir hafta içinde teslimi zorunludur. Ayrıca, gelir toplama yetkisi yönetim kurulu kararı ile her zaman iptal edilebilir.”
Gelir ve Gider Belgelerinin Saklama Süresi;
Defterler hariç olmak üzere, dernek tarafından kullanılan alındı belgeleri, harcama belgeleri ve diğer belgeler özel kanunlarda belirtilen süreler saklı kalmak üzere, kaydedildikleri defterlerdeki sayı ve tarih düzenine uygun olarak 5 yıl süreyle saklanır.
Beyanname Verilmesi
Madde 15-Derneğin, bir önceki yıla ait faaliyetleri ile gelir ve gider işlemlerinin yıl sonu itibarıyla sonuçlarına ilişkin (Dernekler Yönetmeliği EK-21’de bulunan) “Dernek Beyannamesi” dernek yönetim kurulu tarafından doldurarak, her takvim yılının ilk dört ayı içinde dernek başkanı tarafından mahallin mülki idare amirliğine verilir.
Bildirim Yükümlülüğü
Madde 16-Mülki amirliğe yapılacak bildirimler;
Genel Kurul Sonuç Bildirimi
Olağan veya olağanüstü genel kurul toplantılarını izleyen otuz gün içinde, yönetim ve denetim kurulları ile diğer organlara seçilen asıl ve yedek üyeleri içeren (Dernekler Yönetmeliği Ek-3’te yer alan) Genel Kurul Sonuç Bildirimi mülki idare amirliğine verilir. Genel kurul toplantısında tüzük değişikliği yapılması halinde; genel kurul toplantı tutanağı, tüzüğün değişen maddelerinin eski ve yeni şekli, her sayfası yönetim kurulu üyelerinin salt çoğunluğunca imzalanmış dernek tüzüğünün son şekli, bu fıkrada belirtilen süre içinde ve bir yazı ekinde mülki idare amirliğine verilir
Taşınmazların Bildirilmesi
Derneğin edindiği taşınmazlar tapuya tescilinden itibaren otuz gün içinde (Dernekler Yönetmeliği EK-26’da sunulan) “Taşınmaz Mal Bildirimi”ni doldurmak suretiyle mülki idare amirliğine bildirilir.
Yurtdışından Yardım Alma Bildirimi
Dernek tarafından, yurtdışından yardım alınacak olması durumunda yardım alınmadan önce (Dernekler Yönetmeliği EK-4’te belirtilen) “Yurtdışından Yardım Alma Bildirimi” doldurup mülki idare amirliğine bildirimde bulunulur.
Nakdi yardımların bankalar aracılığıyla alınması ve kullanılmadan önce bildirim şartının yerine getirilmesi zorunludur.
Değişikliklerin Bildirilmesi
Derneğin yerleşim yerinde meydana gelen değişiklik (Dernekler Yönetmeliği EK-24’te belirtilen) “Yerleşim Yeri Değişiklik Bildirimi”; genel kurul toplantısı dışında dernek organlarında meydana gelen değişiklikler (Dernekler Yönetmeliği EK-25’te belirtilen) “Dernek Organlarındaki Değişiklik Bildirimi” doldurulmak suretiyle, değişikliği izleyen otuz gün içinde mülki idare amirliğine bildirilir.
Dernek tüzüğünde yapılan değişiklikler de tüzük değişikliğinin yapıldığı genel kurul toplantısını izleyen otuz gün içinde, genel kurul sonuç bildirimi ekinde mülki idare amirliğine bildirilir.
Temsilcilik Açma
Madde 17-Dernek, gerekli gördüğü yerlerde dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla yönetim kurulu kararıyla temsilcilik açabilir. Temsilciliğin adresi, yönetim kurulu kararıyla temsilci olarak görevlendirilen kişi veya kişiler tarafından o yerin mülkî idare amirliğine yazılı olarak bildirilir. Temsilcilik, dernek genel kurulunda temsil edilmez.
Derneğin İç Denetimi
Madde 18-Dernekte genel kurul, yönetim kurulu veya denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel kurul, yönetim kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, denetim kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
Denetim kurulu tarafından en geç yılda bir defa derneğin denetimi gerçekleştirilir. Genel kurul veya yönetim kurulu, gerek görülen hallerde denetim yapabilir veya bağımsız denetim kuruluşlarına denetim yaptırabilir.
Derneğin Borçlanma Usulleri
Madde 19-Dernek amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi nakit olarak ta yapılabilir. Ancak bu borçlanma, derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz.
Tüzüğün Ne Şekilde Değiştirileceği
Madde 20-Tüzük değişikliği genel kurul kararı ile yapılabilir.
Genel kurulda tüzük değişikliği yapılabilmesi için genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
Tüzük değişikliği için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’ü’dür. Genel kurulda tüzük değişikliği oylaması açık olarak yapılır.
Derneğin Feshi ve Mal Varlığının Tasfiye Şekli
Madde 21-Genel kurul, her zaman derneğin feshine karar verebilir.
Genel kurulda fesih konusunun görüşülebilmesi için genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
Fesih kararının alınabilmesi için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’ü’dür. Genel kurulda fesih kararı oylaması açık olarak yapılır.
Tasfiye İşlemleri
Genel kurulca fesih kararı verildiğinde, derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi son yönetim kurulu üyelerinden oluşan tasfiye kurulunca yapılır. Bu işlemlere, feshe ilişkin genel kurul kararının alındığı veya kendiliğinden sona erme halinin kesinleştiği tarihten itibaren başlanır. Tasfiye süresi içinde bütün işlemlerde dernek adında “Tasfiye Halinde Silvan (Farqin) Eğitim-Kültür ve Yardımlaşma Derneği” ibaresi kullanılır.
Tasfiye kurulu, mevzuata uygun olarak derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi işlemlerini baştan sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkilidir. Bu kurul, önce derneğin hesaplarını inceler. İnceleme esnasında derneğe ait defterler, alındı belgeleri, harcama belgeleri, tapu ve banka kayıtları ile diğer belgelerinin tespiti yapılarak varlık ve yükümlülükleri bir tutanağa bağlanır. Tasfiye işlemeleri sırasında derneğin alacaklılarına çağrıda bulunulur ve varsa malları paraya çevrilerek alacaklılara ödenir. Derneğin alacaklı olması durumunda alacaklar tahsil edilir. Alacakların tahsil edilmesi ve borçların ödenmesinden sonra kalan tüm para, mal ve hakları, genel kurulda belirlenen yere devredilir. Genel kurulda, devredilecek yer belirlenmemişse derneğin bulunduğu ildeki amacına en yakın ve fesih edildiği tarihte en fazla üyeye sahip derneğe devredilir.
Tasfiyeye ilişkin tüm işlemler tasfiye tutanağında gösterilir ve tasfiye işlemleri, mülki idare amirliklerince haklı bir nedene dayanılarak verilen ek süreler hariç üç ay içinde tamamlanır.
Derneğin para, mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasını müteakip tasfiye kurulu tarafından durumun yedi gün içinde bir yazı ile dernek merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirilmesi ve bu yazıya tasfiye tutanağının da eklenmesi zorunludur.
Derneğin defter ve belgelerini tasfiye kurulu sıfatıyla son yönetim kurulu üyeleri saklamakla görevlidir. Bu görev, bir yönetim kurulu üyesine de verilebilir. Bu defter ve belgelerin saklanma süresi beş yıldır.
Hüküm Eksikliği
Madde 22-Bu tüzükte belirtilmemiş hususlarda Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve bu Kanunlara atfen çıkartılmış olan Dernekler Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuatın dernekler hakkındaki hükümleri uygulanır.
Geçici Madde 1-İlk genel kurulda dernek organları oluşturulana kadar, derneği temsil edecek ve dernekle ilgili iş ve işlemleri yürütecek olan geçici yönetim kurulu üyeleri aşağıda belirtilmiştir.
Bu tüzük 22 (Yirmi iki) madde ve 1 (Bir) geçici maddeden ibarettir
- Ayrıntılar
- Yönetici tarafından yazıldı.
- Kategori: Belgeler
- Gösterim: 114
1 | SİNAN | ACUN |
2 | HANİFİ | ADIGÜZEL |
3 | MEHMET ALİ | ADLI |
4 | ORHAN | ADLIER |
5 | M.HAN | AKAN |
6 | MEHMET YAVUZ | AKBABA |
7 | SERKAN | AKBAŞ |
8 | FİKRET | AKGÜN |
9 | M.Sıddık | AKINCI |
10 | MEHMET HANİFİ | AKMAZ |
11 | M.SALİM | AKMERMER |
12 | MEVLÜT | AKMERMER |
13 | RAMAZAN | AKMERMER |
14 | MEHMET SALİH | AKMERMER |
15 | MEHMET NUR | AKMERMER |
16 | NECATİ | AKSOY |
17 | ADNAN | AKSOY |
18 | M.EMİN | AKTAN |
19 | A.AZİZ | AKTAR |
20 | HAYDAR | AKTAR |
21 | ABDULHALUK | AKTAR |
22 | MEHMET | AKTARLI |
23 | ALİ | AKTARLI |
24 | ADEM | AKTAŞ |
25 | M.ŞİRİN | AKYIL |
26 | SAMİ | ALDATMAZ |
27 | AHMET | ALP |
28 | BERİVAN | ALP |
29 | MUSTAFA | ALPHAN |
30 | M.VEDAT | ALTAN |
31 | EŞREF | ALTIN |
32 | SADETTİN | ALTINKAYA |
33 | MECİT | AMAÇ |
34 | HANİFİ | AMAÇ |
35 | SAİT | ARANACAK |
36 | M.CEMAL | ARANACAK |
37 | İHSAN | ARANACAK |
38 | VAHİT | ARIKAN |
39 | M.İHSAN | ASLAN |
40 | SÜLEYMAN | ASLAN |
41 | MEHMET | ATAY |
42 | KADRİ | ATAY |
43 | KEMAL | ATILMIŞ |
44 | M.SALİH | AYDIN |
45 | FADLİ | AYDIN |
46 | ABDULLAH | AYDINLI |
47 | İHSAN | AYIK |
48 | M.SALİH | AZİZOĞLU |
49 | FİLİZ | AZİZOĞLU |
50 | MEDENİ | AZİZOĞLU |
51 | ABBAS | AZİZOĞLU |
52 | NECAT | AZİZOĞLU |
53 | RECAİ | AZİZOĞLU |
54 | AHMET | AZİZOĞLU |
55 | ADNAN | AZİZOĞLU |
56 | A.HAYDAR | AZİZOĞLU |
57 | İSKENDER | AZİZOĞLU |
58 | MEHMET | AZİZOĞLU |
59 | MESUT | AZİZOĞLU |
60 | A.MUHTAR | AZİZOĞLU |
61 | M.ERKAN | AZİZOĞLU |
62 | HİŞİYAR ZAFER | AZİZOĞLU |
63 | FAHRİ | AZİZOĞLU |
64 | SABRİ | AZİZOĞLU |
65 | SİDAR | AZİZOĞLU |
66 | HİLMİ | AZİZOĞLU |
67 | M.SERHAT | AZİZOĞLU |
68 | SERDAR | AZİZOĞLU |
69 | EMİR BERAT | AZİZOĞLU |
70 | SERHAN | AZİZOĞLU |
71 | A.HAMİT | AZİZOĞLU |
72 | REZAN | AZİZOĞLU |
73 | RAMAZAN | AZİZOĞLU |
74 | KAMURAN | AZİZOĞLU |
75 | MEHMET REMZİ | AZİZOĞLU |
76 | ABDULLAH CEVDET | AZİZOĞLU |
77 | ŞEYHSUVAR | AZİZOĞLU |
78 | CİHANGİR | AZİZOĞLU |
79 | MEHMET BÜLENT | AZİZOĞLU |
80 | ABDULLAH | AZİZOĞLU |
81 | BEDRİ | AZİZOĞLU |
82 | SELAHATTİN | BADEMCİ |
83 | ABDULLAH | BADUR |
84 | HANİFİ | BADUR |
85 | ZEKİ | BAĞCIK |
86 | REŞAT | BAKAN |
87 | MEHMET | BAKICI |
88 | MEHMET | BAKICI |
89 | SERDAR | BAKIROĞLU |
90 | M.ŞERİF | BAL |
91 | VEZİR | BALKAN |
92 | İHSAN | BALYAN |
93 | HAFİT | BALYAN |
94 | A.RAHİM | BALYAN |
95 | İHSAN | BALYAN |
96 | İZETTİN | BARAN |
97 | HALİT | BARAN |
98 | CEMAL NASIR | BARAN |
99 | YILMAZ | BARUT |
100 | H.MAHSUM | BAŞARAN |
101 | A.KADİR | BAYAR |
102 | FADIL | BAYGELDİ |
103 | RIDVAN | BAYGINDIR |
104 | AHMET | BAYHAN |
105 | A.GANİ | BAYHAN |
106 | NİYAZİ | BAYKARA |
107 | ZEKERİYA | BAYKARA |
108 | SÜLEYMAN | BAYKUŞAK |
109 | MEHMET | BAYRAM |
110 | M.ŞAH | BAYTEKİN |
111 | M.İHSAN | BAYTEKİN |
112 | MURAT | BEKLESİN |
113 | ŞEHMUS | BEYLER |
114 | FADIL | BİÇEN |
115 | MEHMET | BİÇEN |
116 | KEREM | BİÇEN |
117 | MEHMET | BİÇİCİ |
118 | MEHMET | BİÇİCİ |
119 | MURAT | BİÇİMLİ |
120 | RAMAZAN | BİÇİMLİ |
121 | ÖMER | BİÇİMLİ |
122 | CEYHAN | BİÇİMLİ |
123 | MURAT | BİÇİMLİ |
124 | HALİS | BİLEN |
125 | RAMAZAN | BİLEN |
126 | EŞREF | BİLGE |
127 | MEHMET | BİLGİN |
128 | MEHMET | BİLMEZ |
129 | İSMET | BİLMEZ |
130 | FERSET | BİNEN |
131 | MEHMET CAN | BİNEN |
132 | CELALETTİN | BİRTANE |
133 | ÖMER | BİRTANE |
134 | HAMZA | BİRTANE |
135 | SALİM | BİRTANE |
136 | MEHMET SALİH | BİRTANE |
137 | MEHMET SADIK | BİRTANE |
138 | HAYRETTİN | BİRTANE |
139 | MEHMET SADIK | BİRTANE |
140 | A.RAHİM | BİŞKİN |
141 | MEHMET ALİ | BİTER |
142 | MEDENİ | BODAKÇİ |
143 | A.HALİM | BODAKÇİ |
144 | İBRAHİM | BODAKÇİ |
145 | M.NASIR | BODAKÇİ |
146 | FETİH | BOZAN |
147 | HANİFİ | BOZKURT |
148 | VEYSİ | BOZTEKİN |
149 | MEHMET SALİH | BUDAK |
150 | AHMET | BUDAK |
151 | YUSUF | BUDAK |
152 | HARUN | BUHAN |
153 | HAMZA | BULUT |
154 | ŞAKİR | BURAK |
155 | RECEP | CAN |
156 | M.İHSAN | CAN |
157 | TEKİN | CANÖZER |
158 | HAYDAR | CANPOLATEN |
159 | M.SALİH | CENGİZOĞLU |
160 | CUVANROJ | CEYHAN |
161 | EMRULLAH | CEYHAN |
162 | ABDULBAKİ | CEYHAN |
163 | NİHAT | CEYHAN |
164 | MEHMET SABRİ | CEYHAN |
165 | AZAD | CEYHAN |
166 | İSKAN | CİHANGİR |
167 | HASAN | ÇAKAR |
168 | A.MUHSİN | ÇALIŞICI |
169 | TAHSİN | ÇALIŞKAN |
170 | MEHMET | ÇELEBİ |
171 | OZAN | ÇELEBİ |
172 | EBEDİN | ÇELİK |
173 | MAHMUT | ÇELİK |
174 | MUSTAFA | ÇELİK |
175 | SAVAŞ VOLKAN | ÇELİK |
176 | FATİH BORAN | ÇELİK |
177 | MİTHAT | ÇELİK |
178 | FIRAT | ÇELİK |
179 | MELİK ADNAN | ÇELİK |
180 | M.ROHAT | ÇELİK |
181 | BARIŞ OZAN | ÇELİK |
182 | MEHMET | ÇELİKER |
183 | İSHAN | ÇETİNTAŞ |
184 | HÜSEYİN | ÇETİNTAŞ |
185 | FIRAT | ÇETİNTAŞ |
186 | HALİT | ÇETİNTAŞ |
187 | MURAT | ÇEVİK |
188 | İLHAMİ | ÇEVİK |
189 | M.RAUF | ÇİÇEK |
190 | M.İLHAMİ | ÇİÇEK |
191 | MEHMET | ÇİÇEK |
192 | HADİ | ÇİÇEK |
193 | ERCAN | ÇİÇEK |
194 | ŞAFİ | ÇOBAN |
195 | MEHMET HANİFİ | ÇORUKLUĞ |
196 | MEHMET İHSAN | ÇUBAN |
197 | SAİT KUREYŞ | DABAKOĞLU |
198 | RAMAZAN | DAĞ |
199 | HALİL | DAĞAÇAR |
200 | ŞABAN | DALGIN |
201 | FİKRET | DALIK |
202 | MUSTAFA | DEĞERLİ |
203 | MEHMET SAİT | DEMİREL |
204 | MEHMET | DEMİRKIRAN |
205 | NEZİR | DEMİRPOLAT |
206 | NECİP | DEMİRPOLAT |
207 | NEDİM | DEMİRPOLAT |
208 | AYDIN | DEMİRPOLAT |
209 | HÜKMETTİN | DEMİRPOLAT |
210 | FARUK | DEMİRTAŞ |
211 | İBRAHİM HALİL | DERMAN |
212 | HAŞİM | DERNEK |
213 | EMİNE | DEVRİMCİ |
214 | ŞABAN | DİKER |
215 | ZEYNELABİDİN | DİNÇ |
216 | AZİZ | DİNÇER |
217 | CENGİZ | DİNER |
218 | FADLI | DİNER |
219 | FESİH | DOĞANTEKİN |
220 | MEHMET | DOĞRU |
221 | TAJDİN | DOĞRU |
222 | NASIR | DOĞRU |
223 | M.CEMAL | DOĞRUL |
224 | M.ZEKİ | DOĞRUL |
225 | EŞREF | DOĞRUL |
226 | GALİP | DOĞRUL |
227 | MEHMET İKRAM | DOĞRUL |
228 | ZAFER | DOĞRUL |
229 | ÖMER | DOĞRUL |
230 | ERCAN | DOĞURUCU |
231 | DİLAVER | DÖĞER |
232 | REFİK | DÖĞER |
233 | MUSTAFA | DÖĞER |
234 | M.EMİN | DÖNEN |
235 | YILMAZ | DÖNEN |
236 | MEHMET İHSAN | DURAK |
237 | İHSAN | DURAK |
238 | MEHMET | DURAK |
239 | ÖMER | DURAK |
240 | MEHMET | DURMUŞ |
241 | MEHMET | DURSUN |
242 | NURETTİN | DURUK |
243 | M.ŞİRİN | DURUK |
244 | MUSTAFA | DÜLGER |
245 | M.EMİN | EFLATUN |
246 | M.TEYMEN | EKDİ |
247 | KADİR | EKEN |
248 | AHMET | EKER |
249 | HADİ | EKER |
250 | CEMAL | EKER |
251 | ÇETİN | EKER |
252 | NİHAT | EKİN |
253 | VAHİYETTİN | EKİNCİ |
254 | HASAN | EKİNCİ |
255 | MEHMET | EKMİŞ |
256 | NECAT | EKMİŞ |
257 | MEHMET | ELMA |
258 | A.RAHMAN | ELMA |
259 | MAHSUM | EMİNOĞLU |
260 | MEHMET | EMİNOĞLU |
261 | DENİZ | ERBİLGİN |
262 | ARİF | ERCANOĞLU |
263 | ERDAL | ERDAL |
264 | İSMET | ERDAL |
265 | SELAMİ | EREN |
266 | MİSBAH | ERKEK |
267 | RAUF | ERYILMAZ |
268 | MUHİTTİN | ERYILMAZ |
269 | RAUF | ERYILMAZ |
270 | MURAT | EVRUK |
271 | ABDULHALİK | EYÜPOĞLU |
272 | A.RAHMAN | FELEK |
273 | RAMAZAN | FİDAN |
274 | HAMİT | FİDAN |
275 | ŞEYHMUS | FİDANCI |
276 | SELİM | FİDANCI |
277 | AZİZ | FİDANCI |
278 | M.EMİN | FİDANCI |
279 | M.SIDDIK | FİLİZ |
280 | H.BAYRAM | FİLİZ |
281 | İSHAK | FİLİZ |
282 | HASAN | GAZANRİ |
283 | M.YAŞAR | GEÇEROĞLU |
284 | M.İHSAN | GEYİK |
285 | MAHMUT | GEYİK |
286 | HALİL | GEYİK |
287 | İBRAHAM | GEYİK |
288 | SELATTİN | GEYLANİ |
289 | NİZAMETTİN | GEZER |
290 | MUSTAFA | GİDİCİ |
291 | SALİH | GİZLENÇ |
292 | EMİN | GÖZÖNÜNDE |
293 | AHMET | GÖZÜÖNÜNDE |
294 | M.VEYSİ | GÖZÜÖNÜNDE |
295 | MEHMET | GÜLENYÜZLÜ |
296 | MEHMET ŞAH | GÜLER |
297 | AHMET | GÜLER |
298 | M.ALİ | GÜLLÜ |
299 | BEDİRHAN | GÜLLÜ |
300 | ABUZER | GÜMÜSEL |
301 | HAYRETTİN | GÜNDOĞDU |
302 | ABDULCELİL | GÜNDOĞDU |
303 | AZİZ | GÜNDOĞDU |
304 | CAFER | GÜNEL |
305 | AHMET | GÜNEL |
306 | HALUK | GÜNEŞ |
307 | AHMET | GÜNEŞ |
308 | SEYİTHAN | GÜNEŞ |
309 | SİRAÇ | GÜNGÖR |
310 | ERCAN | GÜNGÖR |
311 | KEMAL | GÜZEL |
312 | KADRİ | GÜZEL |
313 | MEHMET | HAKSEVER |
314 | EŞREF | HAN |
315 | VEYSİ | HATİPOĞLU |
316 | REŞAT | HAYME |
317 | ŞAFİ | HAYME |
318 | FERİT | HİLEZ |
319 | FARUK | IĞIN |
320 | İSHAK | IRMAK |
321 | MEHMET ŞAH | IRMAK |
322 | ABDULLAH | İNAN |
323 | CÜNEYT | İNAN |
324 | M.BAKIR | İNANÇ |
325 | ABDULKADİR | İNANÇ |
326 | AYFER | İPEK |
327 | REMZİ | İPEKÇİ |
328 | MEDENİ | KAN |
329 | M.HANİFİ | KAN |
330 | MUHİTTİN | KAN |
331 | MEHMET | KANAŞ |
332 | MEHMET ALİ | KANTAR |
333 | CEVAT | KAPLAN |
334 | CEMAL | KARA |
335 | MEHMET | KARA |
336 | KEMAL | KARADAŞ |
337 | HASAN | KARADAŞ |
338 | İHSAN | KARADAŞ |
339 | MAHŞUK | KARADENİZ |
340 | ABDULLAH | KARADENİZ |
341 | MEHMET BAKIR | KARADENİZ |
342 | HAMİT | KARADENİZ |
343 | MEHMET NİZAMETTİN | KARADENİZ |
344 | M.EMİN | KARADENİZ |
345 | M.GALİP | KARAHAN |
346 | ERAY | KARAHAN |
347 | M.NEZAT | KARAHAN |
348 | MEHMET | KARAKUŞ |
349 | VAHYETTİN | KARATAŞ |
350 | M.EMİN | KARAVİL |
351 | OSMAN | KARAVİL |
352 | MEHMET | KARLIDAĞ |
353 | FİKRET | KAYA |
354 | ADİL | KAYA |
355 | OSMAN | KAZICI |
356 | RAMAZAN | KAZICI |
357 | M.TAHİR | KESKİN |
358 | BRUSK | KESKİN |
359 | TURGUT | KILIÇ |
360 | SEYFETTİN | KILIÇ |
361 | VEYSİ | KILIÇ |
362 | MEHMET | KIR |
363 | MEHMET ŞİRİN | KIR |
364 | KENAN | KIZIL |
365 | NACİ | KIZIL |
366 | YAŞAR | KIZILCA |
367 | İHSAN | KLAVUZ |
368 | METİN | KLAVUZ |
369 | M.HADİ | KOÇ |
370 | M.SELİM | KOLAKAN |
371 | BEHCET | KOLAKAN |
372 | MEHMET HAN | KOLAKAN |
373 | ABDULBAKİ | KORHAN |
374 | HASAN | KORHAN |
375 | ABDULLAH | KORKAR |
376 | MURAT | KORKMAZ |
377 | MAHMUT | KORKMAZ |
378 | M.ŞİRİN | KORKMAZ |
379 | M.ALİ | KORKMAZ |
380 | İLHAMİ | KORKUTAN |
381 | YÜCEL | KOTAN |
382 | ZEKİ | KUTLU |
383 | MEHMET FAİK | KUTLU |
384 | KEMAL | KUTLU |
385 | HAYRETTİN | KUZUCU |
386 | HASAN | KÜÇÜK |
387 | MEHMET | KÜÇÜK |
388 | NEZAT | MASLAK |
389 | MEHMET EMİN | MEÇİN |
390 | AZİZ | MEHMETOĞLU |
391 | MİRZE | MENEKŞE |
392 | M.NECİM | MENTEŞ |
393 | MEHMET ŞAKİR | MERTER |
394 | BEDRİ | MEŞE |
395 | MEHMET SIDIK | MEVLAY |
396 | NİHAT | MIZRAK |
397 | MEHMET TEYFİK | MIZRAK |
398 | MAHMUT | MİNTAŞ |
399 | ENCER | MUNAR |
400 | SEYİTHAN | MUNAR |
401 | ABDULSAMET | MUNCUĞ |
402 | FERHAT | MURAT |
403 | MEHMET SALİH | MÜJDECİ |
404 | İHSAN ŞİRİN | NEGİNCE |
405 | ALİ | NERGİZ |
406 | İHSAN | NİCAN |
407 | NİHAT | NURBAKİ |
408 | MEHMET ŞERİF | OĞURTAN |
409 | ABDURRAHİM | OĞUZSOY |
410 | M.KEREM | OĞUZSOY |
411 | ALİ | OK |
412 | NİMETULLAH | OKUMUŞ |
413 | İHSAN | OLARAK |
414 | DAVUT | OLCAY |
415 | HASAN | ORAK |
416 | MURAT | ORAKÇI |
417 | YUNUS | ORUÇ |
418 | AHMET | OTO |
419 | ÖZER | OTO |
420 | FEHMİ | OTURMAK |
421 | HAMDULLAH | ÖDÜN |
422 | NASIR | ÖLÇEN |
423 | RECEP | ÖLÇER |
424 | M.SELİM | ÖLÇER |
425 | ARİF | ÖMEROĞLU |
426 | İHSAN | ÖNER |
427 | GENCETTİN | ÖNER |
428 | MEHMET FERİT | ÖNER |
429 | MEDENİ | ÖNER |
430 | M.İHSAN | ÖZ |
431 | SUAT | ÖZDEMİR |
432 | MEHMET HANİFİ | ÖZDEMİR |
433 | MUZAFFER | ÖZEL |
434 | M.HALİS | ÖZER |
435 | M.SABİH | ÖZER |
436 | MEHMET | ÖZGÜL |
437 | M.SİRAÇ | ÖZGÜL |
438 | M.SAİT | ÖZİSLAM |
439 | ABDULLAH | ÖZİŞÇİ |
440 | SELMAN KADİR | ÖZKAN |
441 | RIDVAN | PAMUKÇU |
442 | ÖMER | PARLAK |
443 | MEHDİ | PİŞKİN |
444 | MEHMET | PODAK |
445 | NUSRETTİN | PODAK |
446 | VEYSİ | POLAT |
447 | MEHMET ŞERİF | SAÇAKLIDIR |
448 | M.MEHDİ | SAĞIRDAĞ |
449 | MEHMET | SAĞIRDAĞ |
450 | FERİT | SAĞIRDAĞ |
451 | M.ŞAH | SAKLAMMIŞ |
452 | FAYSAL | SALIK |
453 | METİN | SAMANCI |
454 | M.HAN | SANSARKAN |
455 | MEHMET CAN | SARI |
456 | MEHMET SADIK | SARILI |
457 | NECATİ | SATICI |
458 | ÖMER | SATICI |
459 | SEYFETTİN | SAVDİ |
460 | ABDULKADİR | SAYIKAN |
461 | SÜLEYMAN | SAYIN |
462 | BEHMEN | SAYIN |
463 | MEVLÜT | SEYKAN |
464 | RAMAZAN | SEYKAN |
465 | M.ŞAH | SEZER |
466 | RAMAZAN | SEZER |
467 | A.SELAM | SEZER |
468 | SALİH | SEZER |
469 | ABDULVAHAP | SEZER |
470 | HALİS | SOLA |
471 | MEHMET | SOYLU |
472 | İRFAN | SÖKER |
473 | MURAT | SÖNER |
474 | CEMAL | SUDEMİR |
475 | MEHMET | SÜLEYMANOĞLU |
476 | AHMET | SÜMER |
477 | MEHMET | SÜMER |
478 | MUZAFFER | SÜMER |
479 | MEHDİ | SÜMERLİ |
480 | SUPHİ | SÜREN |
481 | M.ŞERİF | ŞAŞKIN |
482 | MEHMET | ŞEN |
483 | RAMAZAN | ŞİMŞEK |
484 | RAMAZAN | ŞİMŞEK |
485 | ERCAN | ŞİMŞEK |
486 | ALADİN | ŞİMŞEK |
487 | ADNAN | TANRIKULU |
488 | AHMET | TANRIKULU |
489 | BARIŞ | TAPANCI |
490 | MEHDİ | TAŞ |
491 | KAMURAN | TAŞ |
492 | M.ALİ | TAŞKIR |
493 | BEHZAT | TAŞKIR |
494 | RAMAZAN | TAŞKIR |
495 | HAKKI | TAŞKIRAN |
496 | EŞREF | TAŞKIRAN |
497 | BEHZAT | TAŞKIRAN |
498 | CENGİZ | TAŞKIRAN |
499 | HALİL | TAŞKIRAN |
500 | AYHAN | TAYINLAMAK |
501 | M.ŞİRİN | TAYINMAK |
502 | MEHMET | TAYURAK |
503 | FESİH | TAYURAK |
504 | NİHAT | TEKÇİ |
505 | MEHMET TAHSİN | TEKİN |
506 | FAHRİ | TERİM |
507 | MEHMET ALİ | TOKDEMİR |
508 | NEVZAT | TOKMAK |
509 | CELAL | TOKMAK |
510 | FESİH | TOKMAK |
511 | FAİK | TOKMAK |
512 | NURETTİN | TOKMAK |
513 | FELEMEZ | TRAK |
514 | A.FERUH | TUĞRUL |
515 | M.ŞİRİN | TULAN |
516 | ZÜLKÜF | TUNÇ |
517 | HANİFİ | TURAN |
518 | SALİH | TURAN |
519 | EŞREF | TURUNCU |
520 | M.MAHFUZ | TUTŞİ |
521 | M.FARİS | TUTŞİ |
522 | FIRAT | TUTŞİ |
523 | MEDENİ | TUTŞİ |
524 | M.FADIL | TUTŞİ |
525 | METİN | TÜMERDEN |
526 | M.SALİH | TÜMERDEN |
527 | MUZAFFER | ULAŞ |
528 | EMİN | ULAŞ |
529 | A.SELAM | USLU |
530 | VEYSEL | USLU |
531 | YAKUP | UYANIK |
532 | ERDİNÇ | UZUNOĞLU |
533 | ABDULLAH | ÜSTÜN |
534 | MUHYETTİN | ÜSTÜN |
535 | MEHMET | ÜSTÜN |
536 | HASAN | ÜSTÜN |
537 | MUHARREM | ÜSTÜN |
538 | M.ŞİRİN | VELİOĞLU |
539 | M.BEŞİR | YAHYAOĞLU |
540 | MEHMET NAZMİ | YAKUT |
541 | RIDVAN | YANARDAĞ |
542 | İHSAN | YAPICI |
543 | FAYSAL | YAŞA |
544 | MEHMET | YAŞAM |
545 | ALİ | YAŞAM |
546 | ZAFER | YAŞLI |
547 | HALİL | YAVUZKILIÇ |
548 | FUAT | YAZAYDIK |
549 | MANSUR | YAZOK |
550 | VELİ | YERSEL |
551 | MAHMUT | YEŞİL |
552 | M.CEMAL | YEŞİL |
553 | M.HADİ | YEŞİL |
554 | ÖMER | YEŞİLIRMAK |
555 | REZAN | YETİŞ |
556 | MEHMET | YETİŞECEK |
557 | ŞEREFHAN | YETİŞMİŞ |
558 | MAHMUT | YILDIRIM |
559 | MUSTAFA | YILDIRIM |
560 | M.EMİN | YILDIRIM |
561 | ÖMER | YILDIRIM |
562 | MANSUR | YILDIZ |
563 | ETHEM | YILDIZÖZ |
564 | BAHRİ | YILLAR |
565 | NETİCE | YILMAZ |
566 | NURAN | YILMAZ |
567 | AYDIN | YILMAZ |
568 | ABDULMENAF | YILMAZ |
569 | MANSUR | YILMAZ |
570 | AZİZ | YILMAZ |
571 | EMRULLAH | YORULMAZ |
572 | MEHMET FAİK | YORULMAZ |
573 | MEHDİ | YÖRÜK |
574 | SADETTİN | YÜCE |
575 | MAHMUT | YÜCEL |
576 | ADİL | YÜCEL |
577 | MAHMUT | YÜRÜK |
578 | LEYLA | ZANA |
579 | RAMAZAN | ZÜMRÜT |
580 | RIFAT | ZÜMRÜT |
- Ayrıntılar
- Yönetici tarafından yazıldı.
- Kategori: Belgeler
- Gösterim: 794
Yeni isme göre alfebetik sıra | Eski isme göre alfebetik sıra | |||
YENİ ADI | ESKİ ADI | YENİ ADI | ESKİ ADI | |
A. Veysi | Veysikanı Jırın | Susuz | Adşa | |
A.Babakaya | ŞevleraJırin | Adak | Alabengiyi | |
A.Dudu | Garısiya Jirin | Susamış | Aliyan | |
A.Kasımi | Kasımiya Jırin | Dar Köprü | Aslo | |
A.Kaya | Kaya Jırin | Sulak | Avanek | |
Adak | Alabengiyi | Ayancı | Azdın | |
Akçayır | Mırgeweş | Kaldırımbaşı | Babına | |
Akçeltik | Derik | Belli bahçe | Babodinı | |
Akdere | Tırbespiyê | Yamaç | Badkanıkışı | |
Aksakal | Meleka | Bağçecik | Bağçecik | |
Akyol | Kılısiyı | Bahçe | Bahça | |
Alakumlu | Soran | Onbaşılar | Bakuz | |
Alibey | Mir alyan | Meydanlı | Bameydanı | |
Altınkum | Başka | Başıbüyük | Başbuk | |
Arıçatak | Hüseyna | Boğazova | Başımt | |
Ayancı | Azdın | Altınkum | Başka | |
Bağçecik | Bağçecik | Bağdere | Başnik | |
Bağdere | Başnik | Bayıklı | Bayık | |
Bahçe | Bahça | Çığıl | Belavela | |
Başdeğirmen | Keli -Kepo | Bereket Köy | Bereket | |
Başıbüyük | Başbuk | Beynat | Beynat | |
Bayıklı | Bayık | Gündüz | Bılbıl | |
Bayit | Gırkınyat | Çalıünü | Bızwan | |
Bayrambaşı | Sıdeknı | Boyunlu | Boşat | |
Belli bahçe | Babodinı | Cengizköy | Cengizköy | |
Bereket Köy | Bereket | Dağcılar | Cumat | |
Beynat | Beynat | Çukurkuyu | Çeküyan | |
Beypınar | Fıran | Çaymezra | Çemıgolı | |
Boğazova | Başımt | Kutlvalan | Çığdavudan | |
Bolukçay | Pilekan | Topluca | Çırık | |
Boyunlu | Boşat | Ormandişi | Çiçikan | |
Bulakdere | Heyderekan | Sarıkuşak | Dasına | |
Cengizköy | Cengizköy | Akçeltik | Derik | |
Çakıltaş | Tali- Sorıkan | Dutveren | Derun | |
Çaldere | Fışat | Yayageçit | Dêyikan | |
Çalıünü | Bızwan | Düzalan | Dırıkahamıreşo | |
Çardak | Şıfket | Demirkuyu | Dırıkamıkurı | |
Çatak köprü | Malabadı | Yeşil Bahçe | Didan | |
Çavuşdami | Meleetmanka | Silvan | Farkin | |
Çaymezra | Çemıgolı | Kayadere | Ferhend | |
Çevriksu | Gırkıboto | Beypınar | Fıran | |
Çığıl | Belavela | Çaldere | Fışat | |
Çift geçit | Gündık | A.Dudu | Garısiya Jirin | |
Çiğ Yatağı | Hêremo | Y.Düzoaoba | Garısiya Jorin | |
Çiğdemli | Kürbeyt | Gılgılo | Gılgılo | |
Çobantepe | Omeran | Gördük | Gırbılok | |
Çukurkuyu | Çeküyan | Çevriksu | Gırkıboto | |
Dağcılar | Cumat | Bayit | Gırkınyat | |
Dar Köprü | Aslo | Yeşerdi | Göndı cano | |
Darıseven | Malahırmo | Göndışaho | Göndışaho | |
Dede | Kalıki | Doluçanak | Gülemiran | |
Demirkuyu | Dırıkamıkurı | Sarıgöl | Gülizere | |
Dilimala | Hoşan | Görmez | Gülmez | |
Dinlendi | Xerabgörya | Kara köy | Gündı Reşo | |
Doğarcik | Şeral | Çift geçit | Gündık | |
Dolapdere | Şılıma | Gözderesi | Gündüki İbrahim | |
Doluçanak | Gülemiran | Güzeldere | Güzeldere | |
Dörtçanak | Remdanka | Kalemli | Ğapa | |
Dulukaldı | Kıfır | Toklar | Hacıçerkez | |
Dutveren | Derun | Karahacı | Hacıreş | |
Dünerkaya | Hokan | Karacalar | Hacican | |
Düzalan | Dırıkahamıreşo | Nühüt Tepe | Hasandeli | |
Ekenciler | Malıgır | Otluk | Haşter | |
Erik Yazı | Kevşan | Görentepe | Helda | |
Esenyol | Mıstıka | Gündüzlü | Heleylı | |
Eskiköy | Pireağla | Çiğ Yatağı | Hêremo | |
Eskiocak | Seğtı | Bulakdere | Heyderekan | |
Eşme | Salıkan | Yuva | Hılin | |
Gılgılo | Gılgılo | Üçdirek | Hındıs | |
Gökçe Tevek | Reşik | Yeniköy | Hırba | |
Göndışaho | Göndışaho | Kurucayık | Hışgemırg | |
Gördük | Gırbılok | Dünerkaya | Hokan | |
Gören Köy | Şemrak | Dilimala | Hoşan | |
Görentepe | Helda | Sulubağ | Hüselna | |
Görmez | Gülmez | Arıçatak | Hüseyna | |
Gözderesi | Gündüki İbrahim | Dede | Kalıki | |
Güçlü | Zırı | Kanikul | Kanikül | |
Gülpınar | Kanisıpi | Gülpınar | Kanisıpi | |
Gündüz | Bılbıl | A.Kasımi | Kasımiya Jırin | |
Gündüzlü | Heleylı | Y.Kasımi | Kasımiya Jorin | |
Güzeldere | Güzeldere | A.Kaya | Kaya Jırin | |
Hacakürek | Kayık | Y.Kaya | Kaya Jorin | |
Harmancik | Sorukan | Hacakürek | Kayık | |
İncesu | Tılmin | Kazoğan | Kazoğan | |
Kaldırımbaşı | Babına | Kejıkan | Kejıkan | |
Kalemli | Ğapa | Üçkardeş | Keleğan | |
Kanikul | Kanikül | Başdeğirmen | Keli -Kepo | |
Kara Ali | Kere alyan | Köksüren | Kemuk | |
Kara köy | Gündı Reşo | Kara Ali | Kere alyan | |
Karacalar | Hacican | Karamusa | Keremus | |
Karahacı | Hacıreş | Erik Yazı | Kevşan | |
Karamusa | Keremus | Kibrıs | Kıbrıs | |
Kayabağı | Tırbistin | Dulukaldı | Kıfır | |
Kayadere | Ferhend | Akyol | Kılısiyı | |
Kazandağ | Malaelikı | Küprülübağ | Kınyat | |
Kazoğan | Kazoğan | Kızlal | Kızlal | |
Kejıkan | Kejıkan | Umur | Korit | |
Keklikdere | TewerzI | Yüksek | Kulfa | |
Kızlal | Kızlal | Yolarası | Kurti | |
Kibrıs | Kıbrıs | Çiğdemli | Kürbeyt | |
Kireçtepe | Mera ibo | Şanlı | Küreyşan | |
Köksüren | Kemuk | Çatak köprü | Malabadı | |
Kumgölü | Ömerkan | Kazandağ | Malaelikı | |
Kurucayık | Hışgemırg | Darıseven | Malahırmo | |
Kutlvalan | Çığdavudan | Malıçeli | Malıçeli | |
Küprülübağ | Kınyat | Ekenciler | Malıgır | |
Malıçeli | Malıçeli | Çavuşdami | Meleetmanka | |
Meydanlı | Bameydanı | Aksakal | Meleka | |
Miranga | Mirenga | Kireçtepe | Mera ibo | |
Nühüt Tepe | Hasandeli | Akçayır | Mırgeweş | |
Onbaşılar | Bakuz | Esenyol | Mıstıka | |
Ormandişi | Çiçikan | Alibey | Mir alyan | |
Otluk | Haşter | Miranga | Mirenga | |
Özlüce | Tirkevank | Çobantepe | Omeran | |
Pirhasan | Pirhasa | Kumgölü | Ömerkan | |
Sabe | Sabe | Bolukçay | Pilekan | |
Sağlık | Sılok | Eskiköy | Pireağla | |
Sarıbuğda | Pirema | Sarıbuğda | Pirema | |
Sarıgöl | Gülizere | Pirhasan | Pirhasa | |
Sarıkuşak | Dasına | Dörtçanak | Remdanka | |
Sarıkuşak | Zılek | Gökçe Tevek | Reşik | |
Silvan | Farkin | Sabe | Sabe | |
Soğuk | Zerbiyan | Eşme | Salıkan | |
Sulak | Avanek | Eskiocak | Seğtı | |
Sulubağ | Hüselna | Bayrambaşı | Sıdeknı | |
Susamış | Aliyan | Sağlık | Sılok | |
Susuz | Adşa | Tarımova | Sıltıni | |
Şanlı | Küreyşan | Alakumlu | Soran | |
Tarımova | Sıltıni | Harmancik | Sorukan | |
Taşpınar | Tağık | yamaç | Susa | |
Toklar | Hacıçerkez | Gören Köy | Şemrak | |
Topçay | Vezya | Doğarcik | Şeral | |
Topluca | Çırık | A.Babakaya | ŞevleraJırin | |
Umur | Korit | Y.Babakaya | ŞevleraJorin | |
Üçbasamak | Zınzın | Çardak | Şıfket | |
Üçdirek | Hındıs | Dolapdere | Şılıma | |
Üçkardeş | Keleğan | Taşpınar | Tağık | |
Y.Babakaya | ŞevleraJorin | Çakıltaş | Tali- Sorıkan | |
Y.Düzoaoba | Garısiya Jorin | Keklikdere | TewerzI | |
Y.Kasımi | Kasımiya Jorin | İncesu | Tılmin | |
Y.Kaya | Kaya Jorin | Akdere | Tırbespiyê | |
Y.Veysi | Veysika Jorin | Kayabağı | Tırbistin | |
Yamaç | Badkanıkışı | Özlüce | Tirkevank | |
yamaç | Susa | Y.Veysi | Veysika Jorin | |
Yayageçit | Dêyikan | A. Veysi | Veysikanı Jırın | |
Yeniköy | Hırba | Topçay | Vezya | |
Yeniköy | Yeniköy | Dinlendi | Xerabgörya | |
Yeşerdi | Göndı cano | Yeniköy | Yeniköy | |
Yeşil Bahçe | Didan | Soğuk | Zerbiyan | |
Yolarası | Kurti | Sarıkuşak | Zılek | |
Yuva | Hılin | Üçbasamak | Zınzın | |
Yüksek | Kulfa | Güçlü | Zırı | |
Zorava | Zorava | Zorava | Zorava |