Albat Dağı eteklerinde olan mağara Silvan şehir merkezinden rahatlıkla görülmekte olup Askeri birliğin bulunduğu Alayın hemen arkasındadır. Hamido Mağarasının en büyük özelliği iki çıkışlı olmasıdır.İçinde derin uçurumların bulunduğu mağara yaklaşık 500 metre uzunluğundadır.

DERİKA MUKUR’DAKİ MAĞARALAR

İnsanlar tarafından pek bilinmeyen bu mağaraların  bilim adamları tarafından mutlaka incelenmelidir.

Yapılacak olan araştırmalar buranın gerçek tarihini ortaya çıkaracaktır.

TEMTEMBURG MAĞARASI (İlk çağların kral dairesi)

Silvan’ın sırtını yasladığı Albat Dağının eteklerinde olup Silvan-Boşat yolunun sol tarafındadır.Büyük çeşmenin üst tarafına denk gelmekte ve şehir merkezinden uzaklığı yaklaşık 1 km.dir.Mağaranın en büyük özelliği bir kaya parçasının oyulması sonucu yapılan tek bir odadan oluşması ve yine kayalar oyulan merdivenlerle çıkılmasıdır.Mağara odasının içinde,sağ ve solunda oturmak veya yatmak için yine kayalar oyularak iki divan oluşturulmuştur.

İsminin nereden geldiği belli olmayan Temtemburg mağarasının çevresindeki kayalıklarda  yontulmuş kaya parçaları vardır.

KEFTAR MAĞARASI      (Küla Keftar)

Temtemburg mağarasının ilerisinde Boşat Yolu üzerinde,yolun sağ tarafındadır..Doğal bir mağaradır.Mağaraya giren insanların bir daha dışarı çıkmadığı inanışı yaygındır.

Bunların yanında Silvan'a bağlı köylerde yüzlerce mağara bulunmaktadır.

Antik Hasun Mağara Şehri aynı zamanda bir MAĞARA CENNETİ OLAN SİLVAN'ın ilçe sınırlarında

Silvan-Malabadi karayolunun kuzeyinde Albat  Dağının eteklerinde Silvan ovasına hakim bir tepede  bulunmaktadır.Silvan şehir merkezine 5 km. uzaklıktadır. Birbirlerine koridorlarla bağlı 300 adet odadan oluşmakta ve kapladığı alan itibarı ile dünyada emsal teşkil etmektedir.

Diyarbakır Müze Müdürlüğü tarafından bir dönem kurtarma kazısı yapılan ve M.Ö.1.Bin Demir Çağdan M.S. 13. yüzyıla kadar tarihlenen buluntulara rastlanmıştır.

Birbirlerine kanallarla bağlı su depoları (sarnıçlar),hamam,kaya merdivenler,taş döşeme yollar, kaya kilisesi ve kilisenin yanındaki mini amfitiyatro ya sahip olan Hasun mağara şehri görülmeye değer yerlerin başında gelmektedir . (2005 s.117)

HASUN KAYA  KİLİSESİ

Hasuni Mağaralarının içinde bulunan kilisenin yapım tarihi bilinmemektedir.Hıristiyanlığın ilk dönemlerinden başlayıp , 13. yy.'a kadar kullanıldığı sanılmaktadır.

Bir çok odadan oluşan kilisenin yanında mini bir amfitiyatro ve su depoları bulunmaktadır.

HASUN    HAMAMI

Orta çağda yapılan Hasun Hamamı günümüzde kullanılamaz durumdadır.Çatı kısmı yıkık olup duvarları ayaktadır.Mağaraların alt tarafında, Silvan ovasına hakim bir tepenin üzerindeki düzlükte kesme taşlarla yapılan hamamın kimler tarafından  ve ne zaman yapıldığı belli değildir.Hamam ve çevresi define avcıları tarafından tahrip edilmiştir.

Joomla templates by a4joomla